Haber

Depremde yıkılan evlerin enkazından sanat eserleri çıktı

Depremin vurduğu Hatay’da iş adamı Ayhan Kara, 500 enkazdan topladığı 5 bine yakın ahşap parçayı ofisinin tavanında kullandı. Enkazdan topladığı ahşap parçaları 5 haftada tavana monte eden Kara, sanat eseri ortaya çıkardı.

Kahramanmaraş merkezli depremler Hatay’da büyük yıkıma neden oldu. Yüzyılın felaketinde Antakya ilçesindeki tarihi ahşap evler de yıkıldı. Antakya’da yolcu taşımacılığı başta olmak üzere çeşitli branşlarda çalışan iş adamı Ayhan Kara, enkazı adeta sanata dönüştürdü. İş adamı Kara, arkadaşlarının da yardımıyla 500 enkazdan 5 bine yakın ahşap parça toplayarak ofisinin tavanına yerleştirdi. 5 hafta süren hummalı çalışmanın ardından enkazdan çıkarılan ve sanat eserine dönüşen, ofis tavanında döşeme olarak kullanılan ahşap modüller adeta göz kamaştırıyor.

Depremin ardından memleketinden ayrılmadığını, enkaz altında bulduğu ahşap modülle tavan döşemesi fikrinin ortaya çıktığını belirten Kara, “Deprem sonrası ayağa kalkmaya çalıştım, Yüzyılın felaketinin ilk saniyesinden itibaren şehirden hiç ayrılmadım. Sürekli şehirdeydim, dolaşıyordum. Kentsel sit alanında dolaşırken ahşap bir modüle rastladım.” . Arabama bindirip ofisime getirdim. Tabii ofisime ancak 15 gün sonra girebildim, tamamen yıkılmıştı. Enkazın içinde bulduğum tahta parçayı masamın üzerine bıraktım. Tarihi Antakya evlerinden birinden bir parçaydı. Bir süre masamın üzerinde durdu, aynı anda asma tavan çöktü. İlk etapta betondan yapıldı. “Depreme hatıra olarak bırakmak istedim. Sonra aklıma ahşap modül geldi ve farklı görüneceğini düşündüm. Hayal ettim ve sonra gerçekleşebileceğini düşündüm” dedi.

“Burada 500’e yakın konuttan 5 bine yakın insan yaşıyor.”

Arkadaşlarıyla birlikte Antakya ilçesindeki tarihi evlerin enkazından 5 bine yakın parça toplayıp 5 hafta içinde tavana monte ettiklerini belirten Kara, “Enkaz alanına defalarca gittim ve ahşap modülleri aramaya başladım. Enkazın ortasında… Parçaları yan yana koyduğumda ilginç bir ruh ortaya çıktı, öyle söylüyorum.” Fikir açısından radikal bir fikirdir. Hatta bu bölümlerde kan damlaları, gözyaşı, ter, ter ve arama kurtarmada çalışan insanların acıları da yer alıyor. İçimi ürpertir sanıyordum ama tam tersine her modül kendi acısını barındırıyor. Komşunun acısını, kederini paylaşır, bunların hepsi paylaşılır. “Burada 500’e yakın evden 5 bine yakın parça var. Bunları arkadaşlarımızla birlikte topladık ve tavanın döşenmesi 5 hafta sürdü. 5 hafta boyunca bölgedeki molozlardan odun topladık, sürekli sahadaydık, “dedi. -HATAY

hamamozuajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu