Bilişim Vadisi’ndeki girişimlerin cirosu 2,5 milyar TL’ye ulaştı
HANDE BERKTAN
Mobilite, siber güvenlik ve oyun sektörleri başta olmak üzere sivil teknolojiler geliştiren girişimlerin yer aldığı Bilişim Vadisi’nde yer alan şirketlerin cirosu 2,5 milyar TL’ye ulaştı.
Bloomberg HT’de Gündem Teknoloji programına konuk olan Bilişim Vadisi Genel Müdürü Erkam Tüzgen, “Sivil teknolojileri geliştiren girişimlerin merkez üssü olan Bilişim Vadisi, 200 bin metrekarenin üzerinde kapalı alana sahip. 600’den fazla firmanın yer aldığı 900’ün üzerinde Ar-Ge projesinin desteklendiği bir teknoloji üssü haline geldik. Buradaki doluluk oranımız yüzde 97’dir.” açıklamayı yaptı.
“TOGG için teknoloji geliştiren 120’den fazla firma Bilişim Vadisi’nde toplanıyor”
Odaklanılan alanlarla ilgili olarak Erkam Tüzgen, “Hedefimiz milli teknoloji atılımını hayata geçirmek. Geliştirilen teknolojileri ticarileştirerek ihracata yönlendirmek. Mobilite segment olarak odaklandığımız alanlardan biri. TOGG ile bu alan çok gelişti. Daha sonra iletişim teknolojileri, siber güvenlik ve oyun bölümü var. TOGG’un etrafında kümelenmiş 120’den fazla ulaşım teknolojileri geliştiren firma bulunuyor. Bilişim Vadisi’ndeki şirketlerin cirosu 2,5 milyar TL’ye ulaştı. TOGG’un gelirleri bu rakama dahil değil.” bilgisini paylaştı.
“Bilişim Vadisi Kocaeli, İstanbul, İzmir ve Bakü’de faaliyet gösteriyor”
Tüzgen genişlemeyi planlıyor: “İstanbul’da Ayazağa’da, İzmir’de Urla’da ve Azerbaycan Bakü’de Teknik Üniversite’de şubelerimiz var. Amacımız teknolojiyi geliştirmek, ticarileştirmek ve yaygınlaştırmaktır. Bu iş modelini kurmuş firmaları kabul ediyoruz. Çalışmaları ticari değer taşıyan, fikir geliştiren Ar-Ge şirketlerini, kuluçka şirketlerini ve girişimcileri kabul ediyoruz. Potansiyel girişimcilerin ürünlerini ve iş modellerini geliştirmelerine, hatta ekiplerini oluşturmalarına yardımcı oluyoruz. Başvuru sürecinin tamamı çevrimiçi olarak yapılır.
Azerbaycan’daki girişimcilerimizin Asya pazarlarına açılmasını hedefliyoruz. Teknoloji geliştirme kapasitesinin artırılmasına yönelik mentorluk hizmetleri sağlıyoruz. “Bilisim Vadisi olarak orada 3 oyun işletmesine yatırım yaptık.” olarak paylaşıldı.
“Bilişim Vadisi, farklı büyüklükteki girişimlere kaynak sağlıyor”
Bilgi Teknolojileri Vadisi Genel Müdürü finansman kaynağına ilişkin: “Fonman kaynaklarımızdan ilki olan Bilgi Teknolojileri Vadisi Girişim Sermayesi Yatırım Fonumuzun büyüklüğü 500 milyon TL’dir. büyüklüğe ulaştı. Bu fonla 36 işletmeye yatırım yaptık.
Erken girişimlere kaynak sağlamak amacıyla ikinci bir fon kurduk. Küçük ölçekli işletmelere ve tohum aşamasındakilere yönelik hazırladığımız bir fon. Şu ana kadar 4 işletmemize 410 bin dolar civarında yatırım yaptık. Bunu arttırmaya devam edeceğiz.
Bir diğer fon ise oyun geliştiren işletmelerin yatırımcı olduğu fon sistemidir. “Öncelikle oyun ve animasyon geliştirme için kaynak sağlayan bir finansman türüdür.” söz konusu.