Teknoloji

Bain&Co Research: “Mühendislik ve Ar-Ge yatırımları küresel ölçekte yüzde 10 artacak”

19 Haziran 2023– Bain & Co tarafından yapılan Global Mühendislik ve Ar-Ge araştırmasına göre, ankete katılan üst düzey yöneticilerin çoğu, son ekonomik zorluklara ve çalkantıya rağmen Ar-Ge harcamalarını artırmayı planlıyor. Bu alandaki yatırımlarını artırmayı planlayan şubeler arasında otomotiv-mobilite yer alıyor. , havacılık ve savunma, tıp teknolojisi, ileri üretim ve hizmetler, güç ve doğal kaynaklar ve telekomünikasyon.

Şirketler tarafından küresel mühendislik ve mühendislik Ar-Ge araştırmalarına yapılan yatırımlar, yenilikçi ekonomik belirsizliğin olduğu bir ortamda 2026 yılına kadar YBBO’da %10’luk bir artışa eşdeğer olarak, önümüzdeki beş yıl içinde güçlü bir şekilde artma eğilimindedir. geliyor Ayrıca Bain’in dünya çapında 500’den fazla üst düzey yöneticiyle yaptığı anketin sonuçlarına göre, dijitalleşme yatırımları 2022 ile 2026 yılları arasında yıllık %19’luk bir büyüme kaydetme eğiliminde (Ar-Ge yatırımlarındaki artışın neredeyse iki katı).

Ar-Ge alanı, yeni iş ve hizmetler geliştirmeyi ve mevcut iş ve hizmetleri iyileştirmeyi amaçlayan geniş ölçekli faaliyetler bütünü olarak tanımlanmaktadır. Dijital mühendislik ise yapay zeka (AI), makine öğrenimi ve bulut teknolojileri kullanılarak yeni, birbirine bağlı ve dijital olarak aktif iş ve hizmetlerin geliştirildiği bilim alanını ifade eder.

Bu yatırımların hızla artmasıyla birlikte yönetici ekipler bu yatırımlar karşılığında sağlam bir kâr elde etme çabalarını ikiye katlıyor; Ancak ekonomik sakin koşullarda bu oldukça problemli bir durum. Bain’in Zürih merkezli ortağı Daniel Suter şunları söyledi: “Finansal kriz zamanlarında Ar-Ge yatırımlarına odaklanmak, şirketlerin inovasyon yarışının önünde kalmasına yardımcı olabilir. Ayrıca, son zamanlarda teknoloji sektöründe büyük çaplı işten çıkarmalar yaşandı; Bu, Ar-Ge şirketlerine son derece ihtiyaç duyulan nitelikli işgücünü işe alma fırsatı veriyor.”

Ar-Ge’deki yetenek açığı kapatılmalı

Bain’in araştırması, Ar-Ge şirketlerinin %73’ünde vasıflı işgücü açığı olduğunu ortaya koyuyor. Mesleklerinde ara mühendislerin kendi alanları dışındaki durumlara kaymasıyla baby boomer kuşağının daha hızlı emekli olması ve yeni mezunların yerlerini alması da bu açığı artıracak unsurlar arasında sayılıyor. Küresel ölçekte, son üç yılda mühendislik şirketlerindeki görevlerinden ayrılan mühendislerin oranı yaklaşık %2 artarak %16-17’ye yükseldi.

 

Dış kaynak kullanımının üç ana dalı: imalat sanayi, otomotiv, tıbbi teknoloji

Bain’in araştırmasına göre, şirketlerin %60’ı önümüzdeki üç yıl içinde Ar-Ge dış kaynak kullanımını artırmayı planlıyor.

İnovasyonu hızlandırmanın yanı sıra, dış kaynak kullanımı ve taşeronlaştırma, yönetici ekiplerin süregelen iş gücü eksiklikleri ve fiyat artışı baskılarıyla başa çıkmasına yardımcı olur. Üst düzey yöneticilerin %80’inden fazlası, dijital uzmanlık (veri uzmanlığı dahil), bilgi analitiği, yapay zeka, siber güvenlik, nesnelerin interneti (IoT), bağlantı ve kritik sistem mühendisliği gibi alanlarda iş gücü eksikliği olduğunu bildiriyor. Ankete katılanların %73’ü, birlikte çalışacak bir dış kaynak sağlayıcıyı seçmedeki en değerli faktörün, kaynağın endüstri veya teknoloji alanındaki uzmanlığı olduğunu belirtiyor. Öte yandan, katılımcıların %59’u bu konuda maliyetin öncelikli olduğunu belirtiyor. Bain’in araştırmasına göre, önümüzdeki üç yıl içinde dış kaynak kullanımını en çok artırma eğiliminde olan sektörler: imalat, otomotiv, medikal teknoloji, enerji ve havacılık-savunma.

Dışa aktarılan proje türleri de değişir. Günümüzde bire bir şirketler, işleri baştan sona tasarlamak veya klasik olarak otomotiv üreticilerinin en değerli yeteneklerinden biri olan içten yanmalı motor üretimi gibi temel unsurları geliştirmek gibi daha geniş bir iş yelpazesini dış kaynak olarak kullanıyor.

 

Havacılık ve Savunma bölümünde yatırımlar artacak

Havacılık ve savunma şirketleri de bu yeni dünyada rekabet edebilmek için mühendislik ve Ar-Ge yatırımlarına hız vermek istiyor. Örneğin, Ocak 2023’te Boeing, 10.000 işçi daha işe aldığını duyurdu ve Airbus, üretimi artırmak için 2023’te 13.000’den fazla işçi eklemeyi planladığını açıkladı. Bu nedenle ana şirketler, tüm fiyat zinciri boyunca dijital girişimlere, modülerliğe ve sürdürülebilirliğe yatırım yapıyor.

Elektrikli otomobilin otomotiv sektöründe yeni bir dönem başlattığını, havacılık ve savunma sanayisinin bir dönüşüm sürecine girdiğini belirten Bain Turkey ortağı ve PE ve M&A başkanı Volkan Kara, konuyla ilgili şu görüşleri dile getirdi: hidrojen, elektrik ve sürdürülebilir havacılık yakıtlarının (SAF) kullanımı, farklı değer zincirleri ve yeni sistemler gerektirirken, değer zincirini önemli ölçüde değiştirecektir. Havayollarının bu dönüşümü tek başına finanse etmesi ya da yönetmesi kuşkusuz çok zor. Yeni şirketler, havalimanlarında hidrojen, elektrik ve sürdürülebilir havacılık yakıtları sağlamaya yönelik hizmetlerin oluşturulmasına katkıda bulunacak. Örneğin Airbus, dünyanın dört bir yanındaki havalimanlarında hidrojen altyapısı inşa etmek için küresel bir endüstriyel gazlar ve mühendislik şirketi olan Linde ile yeni bir yan kuruluş kurdu.”

Kaynak: (BYZHA) Beyaz Haber Ajansı

kocasinan-ajans.com.tr

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu