Tunus, ülkedeki büyükelçilerinden “içişlerine karışmamasını” talep ediyor
Tunus Dışişleri Bakanlığı, ülkedeki büyükelçilikleri “Tunus yasalarına saygı duymaya ve içişlerine karışmamaya” davet etti.
Tunus basınına yansıyan, “diplomatik misyonlarla görüştüğü belirlenen bazı kişiler hakkında kovuşturma açıldı” haberi ve muhalefetteki siyasilerin yönetimi eleştiren açıklamaları üzerine Dışişleri Bakanlığı yazılı açıklama yaptı.
Açıklamada, büyükelçilerin bulundukları ülkenin maddelerine saygı göstermeleri ve içişlerine karışmamalarını öngören “Diplomatik İlişkilere İlişkin Viyana Sözleşmesi”ne uymaları gerektiği belirtildi.
Tunus İrade Hareketi Genel Sekreteri ve muhalefetin çatı örgütünün bir üyesi olan Ulusal Kurtuluş Cephesi üyesi Limya el-Hamiri, 27 Şubat’ta düzenlediği basın toplantısında, “büyük ülkelerin eski ve şimdiki büyükelçileriyle casusluk ilişkileri var. devletler”. Bu duruma kendi tarafında suçlamalar yapıldığını belirterek tepki göstermişti.
Tunus devletinin neden “casusluk” iddiasıyla büyükelçilere rastgele bir karar almadığını ve tepki göstermediğini sorgulayan Hamiri, “Diplomatların görevlerini yapmadıkları ve casusluk yaptıkları tespit edildiyse neden Bu kişiler sınır dışı edilmedi mi? Olay iddia edilenin ötesinde tamamen uydurmadır.” Sözlerini kullandı.
Tunus’ta çok sayıda siyasetçi, gazeteci ve STK temsilcisi gözaltına alındı
Tunus’ta 11 Şubat’tan bu yana siyasetçiler, gazeteciler, aktivistler, hakimler ve iş adamlarının yer aldığı gözaltı operasyonları düzenleniyor.
Cumhurbaşkanı Kays Said, ülkede bazı siyasilerin gözaltılarının “devletin güvenliğine yönelik komplo” ve “ekonomik krizi körüklemeye yönelik adımlar” nedeniyle gerçekleştirildiğini söyledi.