Ekonomi

Mut ilçesinde 300 yıllık zeytin ağacının bulunduğu bölgede hasat sürüyor

Türkiye zeytinyağının yüzde 20’sini sağlayan 300 yıllık zeytin ağacının bulunduğu Mut ilçesinde hasat sürüyor.

Bu yıl ‘olmayan bir yıl’ olmasına rağmen ilçede 130 bin ton zeytin ve 10 bin ton zeytinyağı üretilmesi bekleniyor. Zeytin, Ortadoğu üzerinden Mut üzerinden dünyaya yayılmış olup, iklim avantajı, kaliteli, doğal ve organik üretim avantajıyla Mut zeytini ve zeytinyağı yurt içi ve yurt dışına satılmaktadır.

Mut İlçe Tarım ve Orman Müdürü Ekrem Bayır, “İlçemizde 700 bin dönüm tarım arazisi var, bunun 300 bin dönümü zeytin üretim alanı. Çiftçi kayıt sistemine kayıtlı yaklaşık 12 buçuk milyon zeytin ağacımız var. Tescilsiz zeytin ağaçlarımızla birlikte ilçemizde 15 milyon zeytin ağacımız var, “Var” dedi.

Bayır sözlerini şöyle sürdürdü:

“Mut ilçemizde zeytin yetiştiriciliği yüzyıllar öncesine dayanmaktadır. Bunun en bariz örneği Haydar İlçemizdeki 1.300 yıllık anıtsal zeytin ağacıdır. Zeytin, Mut aracılığıyla Orta Doğu üzerinden dünyaya yayılmıştır. Mut zeytinlerimiz ve zeytinyağımız Hem iklim avantajı hem de kaliteli, doğal ve organik üretim avantajıyla hem yurt içi hem yurt dışındayız.” “İlçemizden Fransa, Japonya ve Birleşik Arap Emirlikleri’ne ihracat yapan firmalarımız var.”

Bayır, “Mut zeytinyağımız, peroksit değerinin sıfır 8 asitin altında, 8-9 seviyesinde olması, raf ömrünün peroksit avantajıyla daha uzun olması ve doğal organik ve polifonik ölçü olarak dünya pazarlarında öne çıkıyor. içerdiği sağlık bileşenleri.” – MERSİN

Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Başa dön tuşu