ChatGPT4: Trend Nereye?
Aralarında Elon Musk, Yuval Noah Harari ve Steve Wozniak’ın da bulunduğu binden fazla bilim insanı, düşünür ve girişimci yapay zekaya karşı bir nevi ateşkes çağrısı yaptı. Future of Life adlı örgütün öncülüğünde hazırlanan açık mektupta, tartışmacı yapay zeka çalışmalarının altı ay süreyle de olsa medyum olarak verilmesi istendi. Future of Life, teknolojik gelişmelerin günlük yaşam üzerindeki etkilerini inceleyen ve olası risklere dikkat çekmeye çalışan bir organizasyondur.
Mektubun ortasında bir tedirginlik, şüphe ve hatta kaygı var:
Çağdaş AI sistemleri artık genel görevlerde insanlarla rekabet edebilir hale geliyor. Kendimize şu soruyu sormalıyız: Makinelerin bağlantı kanallarımızı propaganda ve kurguyla doldurmasına izin vermeli miyiz? Tatmin edici olanlar da dahil olmak üzere tüm işleri otomatikleştirmeli miyiz? Eninde sonunda sayıca üstün olabilecek, zekice geçebilecek, modası geçebilecek ve yerimizi alabilecek insan olmayan zihinler geliştirmeli miyiz? Medeniyetimizin kontrolünü kaybetme riskine girmeli miyiz? […] Güçlü yapay zeka sistemleri, yalnızca etkilerinin olumlu olacağından ve risklerinin yönetilebilir olacağından emin olduğumuzda geliştirilmelidir. […] Bu nedenle, tüm yapay zeka laboratuvarlarını GPT-4’ten daha güçlü yapay zeka sistemlerinin eğitimine en az 6 ay vermeye çağırıyoruz.
Açık mektubun tamamı için tıklayınız.
İki ayda yüz milyon aktif kullanıcı
Microsoft’tan hızlı hamleler
Microsoft, OpenAI platformuna yaptığı yatırımı 10 Milyar Dolara çıkardı. Arka planda, yatırımın büyüklüğünü düşürecek iddialı, stratejik bir işbirliği var. GPT4’ün lansmanından sonra Microsoft da bir dizi promosyon yaptı. Bing’in yeni versiyonu ile ilk sunumu ChatGPT ile yaptı. Arama motoru cephesinde, yeni Microsoft Copilot hizmeti, ChatGPT’yi Word, Excel, PowerPoint ve Outlook’a o kadar çok yerleştirdi ki, her beyaz yakalı çalışanın hayatı değişecek diyebiliriz. Bu değişimin nasıl olacağını daha yakından hissetmek isterseniz fragmanı bu fragmanın 22. ve 35. dakikaları arasında izleyin.
Rüzgar taraf değiştiriyor
ChatGPT ile açıkça görülen bu dönüşüm tsunaminin etkisi altındadır. Herkesin hayatını, iş kavramını, iş dünyasını, akademiyi, eğitimi, yaratıcılığın tanımını, sanat dünyasını, dünya düzenini hızla değiştirebilecek etkiler içeriyor. Yüzlerce işi ortadan kaldırabilecek yıkıcı bir gelişmeden bahsediyoruz.
Hal böyle olunca tepkiler de gelişiyor. İlk günden itibaren baskın olan duygular takdir ve hayranlıktı… Başlangıçta karşılaştığımız yanlış anlama, alay etme, küçümseme deneyleri ve tepkileri yerini yavaş yavaş korkuya bırakıyor.
Mavi hap mı kırmızı hap mı?
Büyük düşünürlerin birbiri ardına yazdığı yazılarda bu tedirginliği hissetmek mümkündür. Örneğin Yuval Noah Harari’nin New York Times için yazdığı makalenin başlığında Matrix’e gönderme vardı. Mavi hapların bittiğini söylediği yazıda şu paragraf oldukça dikkat çekici:
Uzaylı bir zekayı hayatımıza kabul ettik. Son derece güçlü olması, bize göz kamaştırıcı ikramlar sunması ve medeniyetimizin temellerini de yerle bir edebilecek yeteneklere sahip olması dışında onun hakkında pek bir şey bilmiyoruz. Dünya liderlerini bu zorluğa uygun düzeyde yanıt vermeye çağırıyoruz. İlk adım, 19. yüzyılın gerçeklerine göre şekillenen kurumlarımızı yapay zeka çağına hazırlamak ve yapay zekaya hakim olabilmek için zaman kazanmaktır. Yapay zeka bizi ele geçirmeden bu adımı atmalıyız.
Bill Gates: “Yapay zeka çağı başladı”